Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Йотова с отчет за третата година от встъпването им в длъжност

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще направят отчет за третата годишнина от встъпването си в длъжност.

Ако сам не изясни темата в експозето си, държавният глава ще бъде питан и за поисканото от новия главен прокурор тълкуване от КС на член 103, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента и тяхната неприкосновеност.

През 2019 Радев се ангажира с прокурорската институция. Първо проведе консултации за критериите за избор на главен прокурор, за да отговори на обществените очаквания.

"Не каня магистрати в къщи. Не е обсъждано личности по принцип", каза тогава Румен Радев.

След което президентът върна на ВСС решението за избора на единствения кандидат.

"Издигането на един единствен кандидат не само, че го лиши от състезателност, но отне от престижа и легитимността на бъдещия  главен прокурор", поясни още Радев.

ВСС потвърди избора си, президентът подписа указа, но започна консултации за промени в съдебната система.

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура - трудна тема, непокътната от 30 години",  бяха част от коментарите на президента.

Държавният глава наложи вето върху седем закона през 2019. На борбата с корупцията по високите етажи на властта президентът посвети единствения свикан от него Консултативен съвет по национална сигурност през 2019 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени