Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Нова българска живопис III" - среща след 20 години

Как се промени поколението XXL? След дългогодишно прекъсване изложбата третото издание на изложбата "Нова българска живопис III" дава отговори.

Първите издания са през 1996 и 1999 година по идея на Хубен Черкелов във вече несъществуващата галерия XXL. След това част от инициаторите заминават да работят в САЩ, затова се получава дълга пауза, преди публиката отново да се срещне в колективна изложба с Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев и Петко Дурмана.

Вече не сме най-новото поколение в българското изкуство, но се надявам да продължим да бъдем интересни, посочи в предаването „Преди всички“ художникът Свилен Стефанов. В заглавието по думите му се крие „един лек нонсенс, една претенция, може би лека наглост, която би трябвало да се приеме с доза умерена ирония“.

Творческият почерк се променя през годините. В изкуството човек достига своята зрелост някъде към 50-те си години и има много примери за това, допълни Стефанов. „По тази причина тази част от групата XXL в момента се намират в най-добрия си период – в който вече са познати, ценени, в който са стигнали до неща, чрез които могат да бъдат разпознавани и от публиката, и от пазара, и от критиката.“

Преди години работите на участниците в изложбата са били по-провокативни и по-експериментални, докато сега вече се забелязва изминатият дълъг и сериозен път, отбеляза Свилен Стефанов.

Изложбата се открива тази вечер в Галерия и зала Оборище 5.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна