Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще диверсифицира 50% от потреблението си за сметка на втечнен газ и доставки от Азербайджан

Теменужка Петкова разговаря със зам.-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес.
Снимка: Министерство на енергетиката

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната, заяви в рамките на визитата си в САЩ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на ведомството ѝ. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в САЩ бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

В рамките на визитата във Вашингтон тя проведе редица от срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и САЩ щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, се посочва още в прессъобщението.

За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин милиард кубични метра. „Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона“, каза Петкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна