Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да забрани "Хуавей", но ще наложи строги 5G правила

Европейският съюз няма намерение да забрани нито на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei), нито на който и да е друг производител на оборудване за 5G мрежи да осигурява безжична технология от пето поколение в рамките на континента, посочи еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон.

В реч пред членовете на Европейския парламент във вторник Бретон отхвърли възможността да забрани на която и да е компания да участва в изграждането на 5G мрежи в Европа, но допълни, че единният блок възнамерява да въведе "строги и взискателни" правила. "Ще приветстваме в Европа всички оператори, които желаят да участват", подчерта френският еврокомисар.

ЕС ще публикува своите препоръки относно внедряването на 5G мрежи в сряда.

Предложеният набор от инструменти, който трябва да бъде представен, ще създаде рамка за анализ и адресиране на мрежовата сигурност, но това ще представляват само препоръки, тъй като правилата на ЕС предвиждат, че политиката на сигурност е въпрос на правителствата на национално ниво.

Страните от ЕС трябва да оценят рисковия профил на доставчиците на национално или европейско равнище и да прилагат ограничения към високорискови доставчици, включително необходими изключения за ефективно смекчаване на рисковете за ключовите активи, се казва в проекта на документ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени