Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета: 54% от българите искат референдум за приемането на еврото

| обновено на 28.01.20 в 17:50

Мнозинството от българите не подкрепят влизането на страната в еврозоната и са склонни да поставят въпроса на референдум, сочи социологическо изследване. То е поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и е проведено от агенция „Тренд“.

50% от запитаните са против въвеждането у нас на единната европейска валута, като само 19 на сто го подкрепят.

Същевременно 54% искат референдум за влизането на България в еврозоната.

Поне половината от участниците в проучването заявили, че при евентуално допитване няма да подкрепят еврото.

Основните притеснения на българите при приемането на единната валута касаят поскъпването на живота, като цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините еврото да е нежелано у нас.

„От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната“, отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие“, допълва още той.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че няма да има покачване на цените при влизането на България в еврозоната

Според Експертния клуб за икономика и политика прибързаното влизане в еврозоната ще засили антиевропейските настроения и реторика сред българите.

Анкетата на „Тренд“ е проведена сред 1008 пълнолетни граждани на България в периода 7-15 ноември 2019 г. и е представително за територията на страната във възрастовата категория над 18 години.

Стоян Панчев от ЕКИП коментира в предаването "Нещо повече", че мнозинството от българите не са съгласни с премахването на българския лев и влизането в еврозоната. Той обясни, че данните от проучването показват, че българите не вярват на министъра на финансите Владислав Горанов.

Според финансиста проф. Гарабед Минасян липсват икономически аргументи за различните позиции, породени от предложените промени в закона за БНБ. "Доминира страхът, без да има друго обяснение. Той може да се обясни като двустранен - от една страна не вярваме на политиците, а второто е - ако има вратичка за крадене, тя непременно ще бъде използвана от политиците".

По думите му българите са влюбени във Валутния борд и не е обяснимо защо. "Ние сме най-бедните в ЕС, продължаваме да сме най-бедните и планираме да останем най-бедни в ЕС", коментира още проф. Минасян.

Той направи анализ, че ако излезем от борда и преминем към по-свободен паричен режим, това ще подейства благотворно върху икономическия растеж на България и ще помогне да се доближим поне до предпоследните в ЕС. 

Влизането в еврозоната няма да се отрази негативно на икономическото и финансово положение в страната, категоричен беше финансистът. Той припомни, че в истинската пазарна икономика не съществува понятието "няма".

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Гарабед Минасян и Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна