Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще предостави на "Хуавей" ограничена роля в разгръщането на 5G мрежата в страната

"Хуавей" е доволен от британското решение, но САЩ са "разочаровани"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство реши във вторник да не забранява на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) да участва в изграждането на 5G мрежата на страната. Това стана на заседание на Съвета за национална сигурност, председателствано от премиера Борис Джонсън.

В изявление, публикувано след срещата, се казва, че "доставчици с висок риск" ще бъдат изключени от централните части на 5G мрежата, за да се гарантира безопасността на данните, които биха могли да компрометират националната сигурност на Обединеното кралство. Според същото изявление, тези високорискови доставчици ще имат "ограничен" достъп до 35% от мрежата.

Изпълнителният директор на Националния център за киберсигурност (NCSC) Кийрън Мартин заяви: "Доставчиците с висок риск никога не са били и никога няма да бъдат в нашите най-чувствителни мрежи". След преглед на телекомуникационната верига за доставки NCSC е готов да предостави насоки на телекомуникационните оператори във Великобритания отново високорисковите доставчици.

Съединените щати са категорично против разрешаването на "Хуавей" да бъде част от 5G мрежата в Европа, като управляващите във Вашингтон твърдят, че китайският технологичен гигант представлява заплаха за сигурността и предполагат, че Пекин е възможно да получи достъп до данни на чуждо разузнаване.

По-рано днес еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон заяви пред членовете на Европейския парламент, че ЕС няма намерение да забрани нито на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", нито на който и да е друг производител на оборудване за 5G мрежи да осигурява безжична технология от пето поколение в рамките на континента. Той обаче допълни, че единният блок възнамерява да въведе "строги и взискателни" правила относно внедряването на 5G мрежи на стария континент.

"Хуавей" е "успокоен" от решение на Обединеното кралство за 5G мрежите

Компанията Huawei Technologies Co. Ltd. е "успокоена", че ще продължи да работи по изграждането на 5G мрежата в Обединеното кралство, следвайки днешното решение на Даунинг Стрийт, съобщи вицепрезидентът на технологичния гигант Виктор Джан.

Потвърждението от британското правителство ще даде възможност за стартиране на мрежата по график, заяви Джан и добави, че "Хуавей" ще предостави на клиентите на Обединеното кралство "водеща световна технология".

"Съгласни сме, че разнообразният пазар на доставчици и лоялната конкуренция са от съществено значение за надеждността на мрежата и иновациите, както и за осигуряването на достъп на потребителите до най-добрите възможни технологии", заключи той.

САЩ са "разочаровани" от решението на Великобритания за "Хуавей"

Съединените щати са "разочаровани" от решението на Обединеното кралство да предостави на китайския технологичен гигант "Хуавей" ограничена роля в разгръщането на 5G мрежата в страната, заяви високопоставен служител на администрацията пред бизнес телевизия CNBC.

"Съединените щати са разочаровани от решението на Обединеното кралство. Няма безопасен вариант, при който ненадеждните доставчици да контролират която и да е част от 5G мрежата. Продължаваме да призоваваме всички страни да оценят внимателно дългосрочната национална сигурност и икономическите въздействия от допускането на ненадеждни доставчиците до важна 5G мрежова инфраструктура", подчерта неназованият американски служител.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна