Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Толинова: Наредба 18 ще блокира дейността на общопрактикуващите лекари

Предприемачи протестират пред Министерството на финансите срещу Наредба 18 за касовите апарати.
Снимка: БГНЕС

Протестите на хотелиери, ресторантьори и търговци, свързани със спорната Наредба 18 и софтуер за управление на продажбите засега се отлагат. Промените трябваше да влязат в сила от 1 февруари. Планираният протест бе подкрепен и от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.


Наредба 18 създава нормативен хаос, изтъкна в предаването "Преди всички" д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Отлагането на влизането в сила на наредбата на нас не ни решава проблема, просто го отлага с 6 месеца. За радост е силно да се говори. Проблемите просто остават, те ще се появят след шест месеца, не от понеделник", посочи тя.

При нас основният проблем е, че медицинската програма, с която ние регистрираме нашите прегледи - програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари, тя се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до блокиране на работата ни“, отбеляза д-р Толинова.

Най-сериозно ни притеснява, че в случая никой не мисли за лечение и медицина, подчерта още Десислава Толинова, според която програмата се приравнява към оператор на продажби.

Лекарят е принуден да мисли ще му съвпадне ли часът на касовата бележка с часа на амбулаторния лист, минало ли е регламентираното време. Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, обясни д-р Толинова и допълни, че от друга страна лекарите са заплашени от санкции по силата на други наредби.

Лекарите като по-консервативно съсловие трудно излизат на протести, допълни д-р Толинова. „И може би това е малък недостатък, защото повечето проблеми в нашата държава явно се решават чрез протести“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени