Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на малкия и среден бизнес протестираха в София и други градове

Блокираха движението в центъра на София

| обновено на 29.01.20 в 18:06
3
Хората не пропускат колите на градския транспорт
Снимка: БТА

Движението в центъра на София беше блокирано за няколко часа от представители на малкия и среден бизнес, които искаха оставка на правителството и отмяна на спорната наредба Н-18, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. 

Хората настояваха и за по-нисък ДДС за бранша. Сред протестиращите имаше и представители на политически сили – на движение „Възраждане“ и на „Изправи се. БГ“ на Мая Манолова, която също бе пред Министерски съвет.

 „Отлагането на наредбата не е решение. След няколко месеца ситуацията отново ще бъде същата. Хората, с които разговарях, бизнесът, който е дошъл от цялата страна, се бори срещу административния натиск и рекет, който се осъществява", каза тя.

Протестиращи се насочиха към Министерския съвет

Протестът е политизиран, посочиха представители на бранша

Те обявиха, че се разграничават от опитите исканията им да бъдат опорочени. Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията посочи:

"Фирми от малкия и средния бизнес, които не са съгласни изцяло с договорките вчера, изразиха своето недоволство днес и най-вече с проблема с липсата на диференцирана ставка за ДДС. Проблемът на протеста, който виждам днес, е, че има политически партии, които се опитват да го яхнат и го яхват. Политическа партия "Възраждане" най-вече е това, което видях, и е една политическа провокация. Малкият и среден бизнес иска реформи. Не иска никакви оставки".

„Правителството въобще не е в час с проблемите на малкия и на средния бизнес“, „Отложена е наредбата засега, но отлагането не е решение на проблема“, бяха част от коментарите на демонстрантите.

„Тримата сме от Русе. Общо имаме 50 работника. Дошъл съм тук да протестирам против данъчната система в България, защото тя ни убива. Не смъкнат ли данъците за ресторантьорите, просто сме фалирали след лятото. До Нова година 50% поне ще фалират. Много безработни ще има“, каза друг протестиращ.

Протестът беше организиран, въпреки че вчера бе съобщено, че хотелиерите и ресторантьорите отменят насрочената за днес акция

Демонстрацията започна около 12 ч. пред Народното събрание, където също блокирано пътното движение, след което се пренесе пред Министерски съвет. Към 15 ч. протестиращите блокираха движението на пл. "Орлов мост".  Около 16 ч. броят на им значително намаля и те се разделиха на две групи. Едната - от около стотина души, остана на "Орлов мост", а другата - около 50, затвори кръстовището при Ректората на Софийския университет. Автобусите и тролеите, идващи от "Младост" в посока центъра се пренасочват при "Орлов мост". Движението на градския транспорт по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" е спряно, както и на тролеите по бул."Васил Левски".

Полицията отбиваше движението при "Алея Яворов" и при улиците "Гурко" и "Оборище".

Разрешението за протеста беше до 17.00 часа, но пред парламента. В  уречения час протестиращите се разпръснаха.

Демонстрацията започна пред Народното събрание.

Протестираха и в други градове

Протест срещу наредба Н-18 и ДДС върху храните събра представители на малкия и средния бизнес пред сградата на Община Варна. Независимо че влизането в сила на нормативния акт беше отложено с шест месеца, те излязоха на предварително планирания протест, за да кажат, че не вярват на думи, а на действия.

Протестиращите издигнаха плакати, призоваващи за намаляване на ДДС върху храните, призоваха за отмяна на спорните текстове в наредба Н-18 и поискаха оставки. Те бяха категорични, че протестът е граждански

Около десетина души протестираха и в Бургас срещу наредба Н-18 и новия софтуер за бизнеса. Те посочиха, че тя затруднява работата им и е редно държавата да се насочи към големия бизнес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени