Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конят на хан Аспарух няма да рухне

Снимка: Донка Аргирова

Снимка с пукнатина върху една от фигурите в Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен беше публикувана в социалните мрежи. Пукнатината се намира върху задния крак на коня на хан Аспарух.

От местната администрация съобщиха, че тя е там от близо две години. Като предпазна мярка на метър от фигурата е поставено метално ограждение. От местната управа заявяват, че пукнатината не е за пренебрегване. Тя и други нарушения в целостта на скулптурите и мозайките са една от причините в продължение на три години общината да води активна кореспонденция с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата.

Паметникът „Създатели на българската държава“ все още няма статут на обект с национално значение. В момента тече процедурата по неговото обявяване, уточниха от община Шумен. Когато тя приключи, специалисти по реставрация и консервация ще дойдат на място и ще преценят какво да се прави.

През 2006 година 500-килограмото копито от коня на хан Аспарух се откъсна и падна. То беше заменено с материал от пенопласт. Срокът на годност на възстановителните дейности по скулптурната композиция изтече през 2016-а.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна