Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн списание за фантастика търси читатели и на хартиеното си издание

Жоро Пенчев, Александър Попов
Снимка: Радостина Билярска

Излезе от печат първото хартиено издание на онлайн списанието за фантастика ShadowDance, посветено на киберпънка.

"Ние от доста време мечтаем, мислим и тръпнем в посока истинско списание, ако можем така да го наречем. Този формат - хартиения, ни позволи две много важни неща - едното е този разкошен дизайн, който успяхме благодарение на нашата дизайнерка Виктория Стайкова да създадем в списанието, който по-трудно бихме могли да пренесем онлайн в този вид. И второто нещо да сложим някак си една рамка на това, което искаме да кажем, да има един разказ от корица до корица", каза в предаването "Хоризонт до обед" Жоро Пенчев, един от създателите на онлайн списание ShadowDance.

С този брой екипът се опитва да погледне на темата по-глобално, да направи връзки между статиите.

"Киберпънкът тръгва от 80-те години още и честно да си признаем поне за мен киберпънкът не беше толкова важен преди да започнем работа по този брой, но в течение на работата по проекта, която беше доста дълга установихме, че киберпънкът вече е навсякъде, въпреки че като литературно течение той е поотмрял доста отдавна. В момента има едно завръщане просто, защото всичко това е около нас и ние дори не си даваме сметка доколко технологиите са проникнали, а виждаме един ренесанс на киберпънка в изкуствата", каза редакторът на списанието Александър Попов.

Колкото повече кибернетиката дава инструменти хората да бъдат контролирани, толкова повече имаме нужда от пънк.

"За мен най-важното е осъзнаването на нуждата от една активна съпротива, за едно активно мислене, не просто преклонение пред технологиите или сляп страх", допълни Александър Попов.

Екипът на списание ShadowDance има намерение да издава още списания на хартиен носител.

"Имаме 6 художествени текста, от които 4 са на български автори. Повечето писани специално за това издание, за всички тях поръчахме на млади български художници илюстрации. Те бяха много вдъхновени от текстовете, т.е. целият този експеримент доста добре сработи", каза Жоро Пенчев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна