Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминик Тийм отстрани Рафаел Надал

Доминик Тийм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петият поставен Доминик Тийм за първи път в кариерата си стигна до полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис, като отстрани световния номер едно и финалист от миналата годита Рафаел Надал.

Австриецът се наложи със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(6) над испанския левичар след повече от четири часа игра на „Род Лейвър Арина“.

В първата част Рафа проби на нула за 5:3 и след това сервираше за спечелване на частта. Той стигна до сетбол, но не успя да го реализира и Тийм направи рибрейк при втората си възможност с печеливш ретур. След това се стигна до тайбрек. В него австриецът поведе с 6:3 точки и реализира първия си сетбол с форхенд уинър.

Надал реагира незабавно и проби на нула за 3:2, но този път успя да затвърди. Тийм обаче преодоля миникризата и изравни при 4:4. След това Доминатора стигна до сетбол в 12-ия гейм, но Рафа го отрази със сервис по диагонала, последван от форхенд по правата. Така двамата гладиатори започнаха втория си тайбрек в мача. В него Тийм поведе с 4:0, но Надал успя да изравни – 4:4. След тов 26-годишният австриец стигна една къса топка и се добра до два сетбола при 6:4. С помощта на мрежата Тийм получи лесна топка и поведе с 2-0 части.

В третия сет всеки печелеше подаването си в първите девет гейма. В десетия испанският левичар стигна до два сетбола и реализира втория след топка в мрежата от ракетата на съперника.

Рафаел Надал загуби и трите тайбрека.

Тийм имаше сериозни проблеми и в началото на следващата част, когато трябваше да отрази три точки за пробив преди да изравни за 1:1. В следващия гейм обаче той успя да пробие Рафа и да поведе. При 5:4 австриецът сервиряше за победата, но напрежението го скова и се стигна до 15:40 и след топка в аут пробивът беше факт. В последвалия трети тайбрек размяната на половините дойде при 4:2 за Доминик. При 6:4 той имаше вече два мачбола. Пропиля първия при свой сервис с топка в мрежата, при втория Надал изпълни отличен сервис.При третата възможност обаче Тийм ликуваше след като форхендът на левичаря спря в мрежата.

Доминик записа 65 печеливши удари (14 аса) срещу 49 непредизмикани грешки (4 двойни). Надал постигна 49 уинъра (11 аса) и 33 грешки (3 двойни).

За място на финала Тийм ще спори в петък с Александер Зверев от Германия. В другия полуфинал утре се срещат защитаващият титлата си Новак Джокович и Роджър Федерер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна