Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Енигматични вариации“ с премиера в Театър „Българска армия“

БНР Новини
3
Васил Михайлов и Милен Миланов
Снимка: ТБА

„Енигматични вариации“ има премиера в Театър „Българска армия“. Пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург Ерик-Еманюел Шмит е поставена за първи път през 1996 година в парижкия театър „Марини" с участието на Ален Делон и Франсис Юстер.

Заглавието на пиесата идва от едноименния опус 36 симфоничната творба на композитора Едуард Елгар. Написана през 1898-1899 година, тя се състои от една тема и четиринайсет вариации, всяка от които отговаря на един от неговите най-близки приятели.

До днес „Енигматични вариации“ е сред най-превежданите пиеси и се играе в целия свят. По нея има създадени и български постановки – най-новата е на режисьора Георги Михалков, с участието на Васил Михайлов и Милен Миланов. 

Доайенът на Театър „Българска армия“ е в ролята на писателя Абел Знорко, Нобелов лауреат за литература, който живее съвсем сам на остров в Северно море. Там той е посетен от Ерик Ларсен – журналист, който идва под претекст, че иска да вземе интервю.

Сценографията и костюмите са на Цвета Маринова.

Премиерните представления можете да гледате на 30 и 31 януари на камерната сцена Клуб „Максим“ в Театър „Българска армия“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени