Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдават трима българи за китайския коронавирус

Здравният министър Кирил Ананиев
Снимка: БНР, архив

Трима българи, завърнали се от Китай и Тайланд, са под наблюдение заради разпространението на смъртоносния коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Днес стана ясно също, че ще може да се правят изследвания за наличие на новия вирус, тъй като България е сред първите държави, поръчали навреме необходимите реактиви.

Две български гражданки, завърнали се от Китай и Тайланд, се наблюдават с повишено внимание в инфекциозните отделения на болници в София и в Добрич, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и допълни: 

„Човекът, който идва от Китай, е под специално наблюдение. Тримата са в добро здравословно състояние. Установихме наличие на метапневмовирус в жената от Китай, което напълно обяснява състоянието ѝ. Така че на 99% отпадат съмненията ни за нея“, каза той.

Един българин, завърнал се от Пекин, се наблюдава във ВМА в София. В случая от Тайланд рискът е значително по-малък, посочи д-р Кунчев. Става дума за жена, настанена в болницата в Добрич вчера следобед. Тя е потърсила медицинска помощ със симптоми на грип. Резултатите ѝ са изпратени в Института по заразни и паразитни болести в София, но все още не са готови. Младата жена е в добро общо състояние, настанена е в изолатор в инфекциозното отделение, съобщи директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев.

„Клиничната картина не върви за това заболяване, което събужда обществения интерес. Взети са всички превантивни мерки. На практика състоянието ѝ не корелира с такова заболяване“, каза д-р Байчев и допълни, че жената вече няма температура и не е интоксикирана.

Трима българи в Ухан пристигат в Европа в събота 

Българските граждани, които се намират в огнището на заразата с коронавируса в Китай, се очаква в събота да се приберат в Европа, съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Четирима са българите в град Ухан, откъдето тръгна заразата. Трима от тях са пожелали да се върнат у нас. Те ще кацнат на европейско летище, но не се знае къде точно ще прекарат карантинния период, задължителен след престой в Китай. Това зависи от държавата, в която ще кацнат, поясни Захариева и припомни, че правителството е готово при нужда да изпрати и правителствен самолет, за да се завърнат тримата ни сънародници у нас. Външният министър посочи, че всичките българи се чувстват добре и нямат признаци за заболяване.

Дезинфекцират пратките от Ухан

Всички пратки за и от китайския град Ухан ще бъдат дезинфекцирани, съобщават от „Български пощи“, като се позовават на пощенския оператор в Китай. 

Целта е да се предотврати риск от по-нататъшно предаване и разпространение на новия коронавирус.

За международни пратки, предназначени за провинция Хубей, пощенският оператор ще се свързва с получателите по телефон, за да уточни как да бъде извършена доставката, без да има директен контакт между служител и клиент.

Пощенският оператор в Макао, Китай, е освободил от работа утре и в петък всички държавни служители. Пощенските услуги ще бъдат преустановени през тези два дни.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна