Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия и в област Стара Загора

Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия е обявена от утре и в област Стара Загора. Учениците там излизат в грипна ваканция.

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 30 януари, се обявява грипна епидемия в област Стара Загора. Това информират от Регионалната здравна инспекция. По информация на Инспекцията са засегнати възрастовите групи до 63 години.

С оглед ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците за периода от 30 януари до 7 февруари включително се прекъсват и учебните занятия.

По последни данни на МОН учениците в 21 области на страната са в грипна ваканция. 

Продължава да се учи в областите Плевен, Русе, Търговище и Шумен, а в Ловешко и Разградско учебният процес е спрян само в отделни училища.

Приключи грипната ваканция в Монтана

Грипната ваканция за учениците в Монтана приключи. От утре учениците се връщат в класните стаи в цялата област.

„В последните дни значително са намалели болните от ученическа възраст. Информацията е от наблюдаваните лекарски практики. Поради това прекратяваме грипната ваканция за учениците, считано от 30-ти януари“, съобщи д-р Елена Борисова - директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Учебните заведения в Монтанско останаха затворени в продължение на една седмица. Наблюдава се лек спад на болните, съобщи д-р Людмил Джурджев – личен лекар от Монтана:

„Има лека тенденция за понижаване на броя на заболелите, но тя е незначителна. Към дадения момент се явяват хората, които са с усложнения на грипа или тези, които са си провеждали самолечение“.

Грипната епидемия в област Монтана продължава, като в сила остават противоепидемичните мерки.

Всеки родител може да направи бърз тест за грип на своето дете във всяка микробилогична лаборатория в столицата. Това обясни пред "Хоризонт" завеждащата педиатричното отделение на Пирогов доц. Ирен Цочева

Подобни проби са най-достоверни, ако са взети в първите 48 часа, откакто детето има симптоми, посочи доцент Цочева и допълни, че въпросните тестове не се плащат от Здравната каса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени