Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнемир Митев остава в ареста, Александър Георгиев излезе срещу парична гаранция

| обновено на 01.02.20 в 17:21
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи постоянен арест на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев. Той е задържан в рамките на акцията, предприета след разкрития, че държавата не е събрала стотици милиона лева такси от хазартния бизнес на Васил Божков.

Парична гаранция от 40 000 лева беше наложена на председателя на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев. Той беше сред отведените за разпит при прокурорската акция в Комисията във връзка с бизнеса на Божков.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Георгиев е направил пълни самопризнания при разпитите, като е съдействал на прокуратурата, както и че му е повдигнато обвинение, без да посочва какво. Това щяло да стане ясно в хода на открито заседание, когато бъде внесена мярка за неотклонение спрямо други лица.

Председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев
Огнемир Митев е обвинен за участие в престъпна група и длъжностни престъпления. Мотивът на съда да го остави зад решетките е, че анализът на събраните доказателства потвърждава съучастието му към престъпната организирана група, ръководена от Васил Божков. Като длъжностно лице той е възпрепятствал дейността на други търговски дружества, за да облагодетелства бизнеса на Божков.
Съдът прецени, че съществува заплаха Огнемир Митев да извърши ново престъпление или да повлияе на хода на наказателното производство.
Според държавното обвинение Митев е председателят на Държавната комисия по хазарта, при когото тръгва порочната практика и той има съществен принос за прокарването на интереси на лица, свързани с организирана престъпна група.

Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов заяви, че с въздържане от действия Митев е нанесъл огромна щета на държавния бюджет:

„От едното длъжностно престъпление е нанесена щетата, която е 500 млн. лева. 10 000 лева - това е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп. Тя е предлагана и е давана и по отношение на това обвиняемо лице. Той е осъществявал контрол, негови са били решенията. Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват, които да сигнализират, ако има нещо нередно, а той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност. Налице е двоен стандарт - по отношение на едни от дружествата, които не са собственост на обвиняемия Божков, се прилага буквата на закона така, както е формулирана, а по отношение на други дружества, които изпълняват идентична дейност, се прилага по различен начин законът“.

Огнемир Митев отрече всички обвинения, но адвокатите му отказаха да говорят пред медиите.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок.

Огнемир Митев, снимка: БГНЕС
Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов обяви, че обвинения са повдигнати не само на Александър Георгиев:

„Повдигнати са обвинения към настоящия момент на още длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта. Предстои да се анализират събраните до момента доказателства. Аз съм сигурен, че следващите седмици ще има още привлечени към наказателна отговорност лица от тази комисия“.

Венцислав Фердинандов, снимка: БГНЕС

Арестуваха бизнеспартньор на Васил Божков

Междувременно на летището във Виена беше арестуван бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, потвърди главният прокурор:

„Това е лице, на което е повдигнато задочно обвинение. Има европейска заповед за арест, общодържавно издирване, обявен е за международно издирване. Той е участник в организираната престъпна група“, обяви Гешев.

Очаква се прокуратурата да потвърди, че самият Божков е задържан снощи в Обединените арабски емирства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна