Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли бъдеще идеята на ВМРО за доброволни отряди

Те ще осъществяват охранителна и патрулна дейност, както и граждански арести

Красимир Богданов
Снимка: Жоро Александров

Подкрепяме действията на прокуратурата към намаляване на битовата престъпност - един проблем, който цялото българско общество изпитва на гърба си. Ние отдавна предлагаме различни възможности за засилване на противодействието на тази престъпност. Една от нашите мерки беше заложена в предизборната програма – „полицаи във всяко село“.

Не успяхме да я реализираме във варианта, в който предвиждахме, поради финансови на невъзможности на МВР, но бяха засилени самите патрули с нови щатни бройки полицаи, съсредоточаване на такива, където е необходимо. Сега естествено имаме насоки на развитие, които ще дадат възможност за подобряване на тази ситуация. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Красимир Богданов от ВМРО и допълни:

„Говорим за създаването на доброволни отряди, които не са щатна структура към МВР. В недалечното минало доброволчеството беше разпространеното при осъществяване на опазването на обществения ред и борбата с престъпността. Това са структури, които ще бъдат обучавани от МВР“.

Членовете на тези доброволни отряди ще трябва да имат образователен ценз и чисто съдебно минало. В подбора им ще участват и психолози от МВР. На доброволците ще им се вменят възможности за охранителна и патрулна дейност, както и за осъществяване на граждански арест до идването на полицията, обясни Богданов.

„Контролът ще бъде изключително строг и той няма да допусне хора да поемат функции, които не могат да изпълняват и ще доведат до допълнителни проблеми. В случая с Галиче ситуацията беше съвсем различна и тя е свързана с именно липсата на такъв контрол, на такъв критерий, на такъв подбор“.

Отрядите стават част от закона за МВР и ведомството ще носи пълна отговорност за тях.

„Предвиждаме минимум двама души да патрулират по време на едно и също дежурство, за да не може да се допуска самоуправство“.

Почти във всяко населено място има пенсионирани служители от системата на МВР, обясни Богданов. Ловните дружинки също могат да бъдат включени в доброволните отряди.

Предложението е обсъдено с ГЕРБ и „има разбиране по по-голяма част от въпросите“, завърши Богданов.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени