Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетовен не бил напълно глух към края на живота си, твърди американски музиколог

Бюст на Бетовен, изложен в музея Бундескунстхале в Бон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противно на широко разпространеното мнение, че Бетовен е бил напълно глух към края на живота си, американски учен твърди, че гениалният композитор все още е чувал с лявото си ухо, информира БТА.

Според проучване, направено от професора по музикология Тиодор Албрикт от университета Кент и цитирано от "Дейли мейл", Бетовен все още е могъл да чува през 1824-а, три години преди да се спомине на 56-годишна възраст.

Проф. Албрикт проучил всички 139 тефтерчета, чрез които Бетовен общувал писмено с околните, когато слухът му се влошил. В тях той открил 23 отправки за това какво може да чува. От тях било видно, че лявото му ухо не било напълно загубило способностите си.

По този начин американският професор оборва схващането, че на 44 години Бетовен вече е страдал от силно изразена загуба на слуха. В този ред на мисли Албрикт изтъква, че великият композитор не е писал глух един от шедьоврите си - Деветата симфония.

Ученият оборва и тезата, че Бетовен е дирижирал премиерата на това произведение без да чува певците, оркестъра и финалните аплаузи.

Нотен текст на БетовенПартитури на симфонии на Бетовен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна