Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна вечер за 100-годишнината от рождението на Леда Милева в Столична библиотека

Леда Милева
Снимка: Венета Павлова

Стартират дни и инициативи, посветени на Леда Милева в Столична библиотека по повод 100-годишнината от рождението на писателката.

“Столична библиотека заедно с “Архиви“, българския ПЕН-център, Съюза на българските писатели, международната фондация “Гео Милев“, да не забравя и издателство “Захари Стоянов.“ организират паметна вечер, посветена на 100-годишнината на Леда Милева", обясни пред БНР директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

“Събитието ще бъде на 5 февруари от 18.00 часа в Американския център на библиотеката“, каза още тя.

Какво ще се представя

“Агенция “Архиви“ предоставя малка част от току-що получените лични вещи от нейните родственици. За първи път се показват тези експонати – оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности. Международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи, преводни издания на писателката. Един от най-интересните експонати е нейната тетрадка със стихове, когато тя е била на девет години“, разказа Цинзова.

Експозицията ще бъде показвана до 14-и февруари.

Освен паметната вечер, на която ще си спомним за Леда Милева, ще се прожектира и филм от нейния племенник проф. Аврамов.

Интервюто с Юлия Цинзова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна