Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно построената болница в Ухан вече приема пациенти с коронавирус

| обновено на 04.02.20 в 16:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата инфекциозна болница с 1000 легла, построена за 10 дни в Ухан, прие днес първите си 50 пациенти, преместени от претоварените здравни заведения в китайския град, откъдето тръгна епидемията на новия коронавирус, съобщава БТА. От вчера в лечебното заведение дежурят екипи военни медици от китайската армия - общо 1400 души. Някои вече са натрупали опит в борба с епидемиите от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и ебола.

Модулната сграда от над 400 стаи с обща площ 34 000 квадратни метра е със същата конструкция като специалната болница, построена през 2003 г. в предградие на Пекин за лечение на пациенти, страдащи от ТОРС.

Специализираната болница за лечение на заразени с новия вирус е наречена "Хошъншан" ( Планина на Огнения бог - божество от таоистката митология, което бълва пламъци и унищожава с тях всякакви зарази по хората).

По-късно тази седмица се очаква в Ухан да заработи още една подобна болница, наречена "Лейшъншан" ("Планина на Бога на светкавицата") с още 1600 легла, посочва АФП.

Китай призовава всички страни да обединят усилия в борба с кризата в здравеопазването, предизвикана от новия коронавирус

Китай призовава всички страни да обединят усилията си пред лицето на кризата в общественото здравеопазване, причинена от новия коронавирус, заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Вирусът е страшен, но още по-страшни са паниката и слуховете. Вирусите не признават граници, епидемичният взрив е мимолетен, но сътрудничеството между страните има дълга история", напомни тя.

Междувременно дисциплинарната комисия на регионалната организация на комунистическата партия в провинция Хубей, където избухна епидемията, освободи от длъжност заместник-ръководителя на местния клон на Червения кръст Чжан Цин и наложи вътрешопартийно наказание на двама негови подчинени.

Агенция Синхуа съобщи, че полицията в северния китайски град Тянцзин е задържала 36-годишна жена, след като "умишлено скрила" контакта си с лице от район, засегнат от коронавируса.

Според информацията жената, идентифицирана само с фамилното име Лю, е нарушила усилията за превенция и контрол чрез действията си и местните органи за обществена сигурност са й н ложили мярка "административно задържане". Не се уточняват подробности за действията на жената или кога и дали ще бъде освободена, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че Китай наложи строги ограничения на транспорта в най-засегнатите от вируса райони и призова всички, които са посещавали Хубей, където са почти всички смъртни случаи, да се изолират за 14 дни. Властите в някои райони заплашиха с тежко наказание всеки, който нарушава закона във връзка с усилията за борба с вируса. Съд в североизточната провинция Хейлунцзян заяви на 31 януари, че лицата, които умишлено разпространяват вируса, може да бъдат осъдени на смърт.


Северна Корея наложи ограничения за чуждестранни дипломати заради новия коронавирус

Външното министерство на Северна Корея наложи ограничения за влизането и излизането на чуждестранни дипломати като мярка срещу разпространението на новия коронавирус, съобщи във Фейсбук посолството на Русия в Пхенян, цитирано от ТАСС.

Много членове на дипломатическия корпус често излизат за кратко от КНДР, за да пазаруват от чужбина. Сега това става невъзможно. Новоназначени дипломати също не може да пристигат в страната.

Премиерът на Камбоджа иска да посети Ухан, за да подкрепи изолираните камбоджански студенти

Премиерът на Камбоджа Хун Сен възнамерява утре да посети китайския град Ухан, за да подкрепи камбоджанските студенти, изолирани там заради епидемията. Премиерът е информирал китайските власти за намерението си и очаква разрешение от Пекин, предаде ТАСС. На 27 януари бе съобщено за първия случай на заразен с новия коронавирус в Камбоджа.

От Русия излетя първият самолет за евакуация на руски граждани от Ухан

От Русия излетя първият от общо пет военни самолета, които ще евакуират руски граждани от Ухан. С машината пътуват военни медици и вирусолози с диагностична апаратура, средства за индивидуална защита и медикаменти, съобщава ТАСС.

Според оценка на руското посолство в провинция Хубей (с център Ухан) има 341 граждани на Русия, 183 от които са установили връзка с дипломатите и 132 са изразили желание да се евакуират.

Сред заразените с коронавирус в Ухан няма руски граждани, уточни пред журналисти в Пекин посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов.


Белгиец, върнат от Китай, е носител на новия вирус

Белгийски гражданин, върнат от Китай в неделя с полет през Франция, е носител на новия коронавирус. Това съобщава БТА, като се позовава на данни, цитирани от министъра на здравеопазването Маги де Блок.

Преди ден от Китай в Белгия бяха върнати деветима белгийски граждани. Изследванията на осем от тях са били отрицателни.

Носителят на вируса, който засега няма симптоми на заболяване, е настанен в болница в Брюксел.


Великобритания препоръча на гражданите си да напуснат Китай, ако могат, тъй като спирането на полети и ограничаването на придвижването ще затруднят още повече отпътуването през следващите седмици, предаде Ройтерс, като цитира изявление на британския външен министър Доминик Рааб.

Виетнам ще постави под карантина за поне 14 дни в два военни лагера край Ханой 950 свои граждани, които ще се върнат със самолет от Китай, като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на държавното радио "Гласът на Виетнам. Ако по време на карантинния престой у някого се появят симптоми с повишена температура, той ще бъде прехвърлен в болница за лечение, заяви главният военен лекар на Ханой, цитиран от радиото. Днес виетнамските власти съобщиха за нов случай на заболяване от коронавирус в страната, с което броят на заразените достигна девет.

Сингапур съобщи за шест нови потвърдени случая на заразени, четирима от които са се заразили в местен магазин за здравни продукти, обслужващ предимно китайски туристи. Другите двама са сингапурски граждани, евакуирани от Ухан. Така броят на регистрираните заразени с коронавируса в Сингапур достигна 24. Всички предишни 18 случая бяха свързани с неотдавнашни пътувания до Ухан. Три четвърти от населението на Сингапур е от китайски произход.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна