Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплашват с нови санкции газопровода "Северен поток 2"

Съединените щати обмислят да засилят натиска върху "Северен поток 2", ако Русия завърши изграждането на газопровода в Балтийско море, заявиха във вторник дипломатически източници от Вашингтон, цитирани от немското издание "Ханделсблат".

Съобщава се, че Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат още едни законопроект, който ще даде възможност на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи поредната серия от санкции срещу газопровода, който има за цел да достави руски газ в Европа, изолирайки територията на Украйна.

Преди това строителството на газопровода „Северен поток 2“ беше спряно в Дания, след като през декември 2019 година швейцарската компания Allseas прекрати работата си по неговото изграждане на юг от Борнхолм (датски остров в Балтийско море). Този ход дойде след предупреждението на Вашингтон, че компанията може да се сблъска с "непреодолими правни и икономически санкции, които биха могли да застрашат съществуването й", ако продължи изграждането на газопровода.

От своя страна Русия заяви, че решението на компанията Allseas е взето под нарастващия натиск от "незаконни американски санкции", добавяйки, че оттеглянето на компанията от проекта няма да "възпрепятства" намерението на Кремъл да завърши газопровода. Президентът Владимир Путин пък прогнозира забавяне на строителството на "Северен поток 2" с няколко месеца заради санкциите на САЩ.

Друг подизпълнителен на проекта - германската енергоснабдителна компания Uniper, също изрази увереност, че газопроводът за транзит на природна газ скоро ще бъде финализиран въпреки наложените от САЩ санкции във връзка с проекта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!