Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС налага санкции на двама турски граждани

Турският кораб "Явуз", използван за сондажи във водите край Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще наложи санкции на двама турски граждани, участващи в търсенето на газ в Източното Средиземноморие, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

Няколко дипломати потвърдили, че членките на ЕС са постигнали съгласие за санкциите, които включват забрана за влизане и замразяване на активи. Решението ще бъде разгледано от адвокати в четвъртък, преди да бъде обявено официално.

Значителни залежи на газ бяха открити във води, за които спорят Република Кипър, който е членка на ЕС, и Турция. Анкара заявява претенциите си, като извършва сондиране, което Брюксел смята за незаконно.

Заради него през юли 2019 г. външните министри на ЕС решиха да орежат еврофондовете за Турция, да ограничат контактите на високо равнище и да замразят преговорите по споразумение за въздушния транспорт.

Ако новите санкциите бъдат потвърдени, те ще са първите срещу турски граждани, участващи в проекта за добив на газ в спорните води.

Спорът изостри няколко проблема в региона, не само за разделения остров Кипър, в чиято северна част турците обявиха своя република, която е призната само от Анкара.

Правителството на Турция увеличи напрежението като подписа морско споразумение с либийското правителство в Триполи, което разширява териториалните води на страната, което не се приема от Гърция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна