Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставка подава либералът, избран за премиер на Тюрингия с гласовете на крайната десница

Томас Кемерих
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на германската провинция Тюрингия - либералът Томас Кемерих, избран вчера с гласовете на депутати от крайнодясната партия "Алтернатива на Германия" (АзГ), обяви, че подава оставка и призова за свикване на нови избори, след бурния национален отзвук на изборния резултат, предаде ДПА. След вълната от критики той нарече решението си "неизбежно".

Изненадващото избиране на Кемерих вместо кандидата на крайната левица, досегашния регионален премиер Бодо Рамелов, е първият случай в историята на Германия провинциален премиер да поеме поста си с помощта на АзГ. Крайнодясната партия, която въпреки че е солидно представена на федерално и регионално ниво, е в изолация, тъй като никоя от основните политически сили не желае сътрудничество с нея.

Протест срещу избора на Кемерих

Канцлерът Ангела Меркел окачестви като непростимо поведението на депутати от парламента на Тюрингия, включително от нейния Християндемократически съюз, гласували в блок с АзГ. Председателката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер също беше силно критична към колегите си в Тюрингия и призова за незабавни нови избори.

Райнхард Шрам - лидер на еврейската общност в Тюрингия, нарече вчерашния избор на Кемерих "потвърждение на най-лошите ни страхове".

В изявление в столицата на Тюрингия - Ерфурт, Кемерих, който първоначално прие резултата от тайното гласуване в провинциалния парламент и призова за многопартийна подкрепа за премиерския му пост, сега обвини АзГ, че "извършва коварна хитрост, целяща да навреди на демокрацията".

"Демократите се нуждаят от демократични мнозинства, които очевидно не могат да бъдат създадени в този парламент", каза Кемерих, който е от Свободната демократическа партия (СвДП).

Кемерих добави, че СвДП, която спечели 5 процента от гласовете, достатъчни за влизане в парламента на изборите през октомври, ще внесе предложение за разпускане на новоизбрания законодателен орган.

През последните години АзГ е във възход в условията на растяща опозиция към броя на пристигащите в Германия мигранти. АзГ стана голяма опозиционна сила в провинциалната и федералната политика на Германия. Въпреки това обаче, тя остава "партия парий", тъй като останалите политически сили се зарекоха да не работят с нейните законодатели, припомня БТА.

Протестиращи срещу избирането на Кемерих с портрет на политиците, свързани с гласуването в Тюрингия


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна