Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботи "рамо до рамо" с медиците в Ухан срещу коронавируса

| обновено на 07.02.20 в 13:29

Повече от 30 шанхайски роботи бяха включени в работата в болниците в град Ухан – епицентър на разпространилия се в цял свят коронавирус. Те помагат на медиците да се борят със заразата, съобщава агенция „Синхуа”.

Роботите са разработени и произведени от шанхайската компания TMiRob. Те са бели на цвят, „главите” са оборудвани с пулверизатор на водороден пероксид, а в „корема” са вградени 9 ултравиолетови лампи. Умните роботи могат да изпълняват няколко вида обеззаразяване. Те са снабдени със специална технология за ориентиране в пространствата, която им позволява да избягват сблъсък с евентуални препятствия.

Роботите работят денонощно по обеззаразяването в изолаторите, отделенията за интензивна терапия, операционните и в амбулаторните отделения на големите болници в Ухан, които се борят срещу коронавируса. Те помагат за намаляването на риска от взаимно заразяване между пациентите и правят работата на специалистите по-ефективна.

От началото на избухването на епидемията в края на декември в Китай с новия коронавирус са се заразили повече от 31 000 човека, а смъртните случаи вече са 636. Международната здравна организация призна заболяването за извънредна ситуация от международно значение.

Устройство открива коронавируса за 40 минути

Портативно устройство, което позволява ефективно да се диагностицира зараза с новия коронавирус 2019-nCoV в рамките на 40 минути, бе създадено от учени в Хонконг, съобщи ТАСС. Приборът вече се използва в редица китайски градове, включително в провинция Хубей. Устройството анализира образци от секретите, отделяни от организма. 
За диагностика на коронавируса се използва методът на полимеразната верижна реакция. Тестът отнема приблизително три часа.

Възможно е вирусът да се пренася от бозайник

Китайски учени смятат, че панголин - люспест бозайник, който се търгува незаконно за люспите и месото, е потенциален междинен гостоприемник, пренасящ новия коронавирус, съобщи БТА като цитира Ройтерс.

"Това откритие ще бъде от огромно значение за предотвратяването и контрола на произхода на вируса", съобщи на сайта си Южнокитайския селскостопански университет, който е провел изследването. 

Смята се, че разпространението на коронавируса е започнало от животински пазар в гр. Ухан. Здравни експрети смятат, че вирусът произхожда от прилепи и се е пренесъл върху хора чрез други видове. Геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99% идентичен с този при хората, съобщи агенция Синхуа.

Това изследване далеч не доказва, че панголините пренасят вируса, каза Дърк Пфайфър, преподавател по ветеринарна медицина в градския университет на Хонконг. "Категорични заключения може да се правят, ако се сравни разпространението на вируса между различни видове въз основа на представителни проби, а тези със сигурност не са", добави той.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!