Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътнически самолет кацна аварийно в Хмеймим след израелски удари в Сирия

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че пътнически самолет е трябвало да направи аварийно кацане, след като сирийски въоръжение сили са открили огън по него. Според съобщението сирийските сили са реагирали на въздушно нападение на Израел, когато по погрешка са открили огън по цивилния самолет.

Пътническият самолет Airbus-320, превозващ 172 пътници от Техеран до Дамаск, се опитвал да кацне на летището в Дамаск по време на израелските въздушни удари, но вместо това е успя да се приземи аварийно в руската авиобаза в Хмеймим близо до Латакия в северозападна Сирия.

Говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков също така заяви, че израелски изтребители Ф-16 са извършили удари с осем ракети въздух-земя по предградията на Дамаск и че е "обичайна практика израелските военновъздушни сили да използват граждански самолети за защита на собствените си изтребители от сирийските ПВО системи", предават Интерфакс и други руски агенции.

От своя страна сирийското министерство на отбраната заяви, че е прехванало израелски ракети над Дамаск, с които са били обстрелвани военни цели в Южна Сирия. Говорителите на израелското военно и външно министерство отказаха коментар.

Инцидентът става само месец, след като пътнически самолет "Боинг" на Ukraine International Airlines се разби малко след излитането си от Техеран, при което загинаха всички 176 души на борда. По-късно Иран призна, че неговите въоръжени сили са го свалили неволно поради човешка грешка.

Игор Конашенков не посочи на коя авиокомпания е самолета, но според данни на Flight Radar вероятно става въпроса за сирийски самолетна компанията  Cham Wings Airlines. За сега няма коментар от страна на сирийската авиокомпания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!