Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовото измиране на земни пчели тревожи учените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и това шокира учените, съобщи "Ройтерс".

Земните пчели в Европа са намалели със 17 процента в два периода - от 1901 до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г. За същите периоди спадът в популацията в Северна Америка е още по-драстичен - 46 на сто.

"Не можехме да повярваме, че спадът е толкова жесток за така кратък период от време", каза Питър Соройе, ръководител на изследването и докторант в университета на Отава. Той сравнил седем пъти данните за Северна Америка, за да е сигурен в точността им. Когато първоначално видял числата, заподозрял печатна грешка.

Намаляването на популацията на земните пчели се свързва с използването на пестициди и с намаляването на естествения им хабитат заради промяната в предназначението на земята.

Климатичните промени утежняват съдбата на земните пчели, каза Соройе. Те са по-големи от пчелите, не произвеждат мед, но са много важни за опрашването и размножаването на растенията. Пчелите играят ключова роля за производството на здрава реколта и семена за три четвърти от зърнените храни, с които се изхранват хората, сочат данни на ООН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени