Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО предупреди за хроничен недостиг на антивирусна защитна екипировка в световен мащаб

Тедрос Адханом Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е изправен пред хроничен недостиг на защитни костюми, маски, ръкавици и на друга защитна екипировка в борбата срещу разпространяващата се епидемия от коронавирус, заяви в петък генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

Агенцията на ООН изпраща комплекти за тестване на вируса, маски, ръкавици, респиратори и защитни костюми във всеки регион, заяви той пред Изпълнителния съвет на СЗО в Женева, предаде Ройтерс.

"Въпреки това светът е изправен пред хроничен недостиг на средства за защита на персонала", посочи шефът на СЗО и добави: "Този следобед ще говоря с пандемичната мрежа на веригите за доставки, за да установя затрудненията, да намеря решения и да настоявам за справедливост при разпределението на оборудването".

Китайски данни за заразени и починали от корнавирус

Към 06:00 часа в Женева (07:00 ч. българско време) в Китай има 31 211 потвърдени случаи на коронавирус и 637 смъртни случая, както и 270 случая в 24 други страни с едни починал, посочи д-р Тедрос Гебрейесус

"През последните два дена имаше съобщения за по-слабо нарастване на заразените в Китай, което е добра новина, но на този етап не трябва да се вглеждаме прекалено силно в това, тъй като броят на заразените може да се увеличи отново", каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна