Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според немски учени коронавирусът може да живее до 9 дни на повърхности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирусът е в състояние да живее на повърхността до девет дни, оставайки през този период заразен, според групата на германските изследователи.

Учени от  Грайфсвалд и Бохум твърдят в свой доклад, публикуван в петък, че средният живот на новия коронавирус е от четири до пет дни при стайна температура.

"Студът и високата влажност обаче увеличават живота им още повече", предупреди Гюнтер Кампф от Института по хигиена и екологична медицина към Университетския медицински център в Грайфсвалд.

Малайски панголин

По-рано днес Китайският селскостопански университет и Модерната селскостопанска лаборатория в Гуандун обявиха, че бозайниците, наречени панголини (известни и като люспеници), може би са междинни гостоприемници на коронавируса, поради което е възможно да допринесат за бързо разрастване на заразните огнища.

По време на своите изследвания експертите установиха, че позитивният коефициент на вируса в панголините (тестовете за инфекция са положителни) достига 70%, докато последователността на генома на изолирания животински вирус на щама е 99% подобен на случая, когато човек заразява друго лице.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!