Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен връчват наградата "Крило на успеха" на изложението "Пчеларство - 2020"

Снимка: Шевкие Чакър
В последния ден от международното изложение в Плевен „Пчеларство - 2020“ ще бъде присъдена голямата  награда „Крило на успеха“ . Изложението се провежда за 18-ти път под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите в сътрудничество с Областния пчеларски съюз в Плевен. Медът е една от най-полезните храни, но не само …Къде още можем да открием пчелни продукти? За стари изпитани народни рецепти срещу грип с мед и още интересни неща ни разказва в репортаж Латинка Светозарова.

Международното изложение се радва на изключителен успех, то е най-голямото в Източна Европа, мед и пчелни продукти и всичко необходимо за тяхното производство показват над 130 фирми от 21 държави. Българският мед е сред най-хубавия в света , оказва се обаче, че малко присъства в храненето ни , доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз.

Още през новата учебна година меда може да стане част от безплатната програма „Училищен плод и училищно мляко, обяви в Плевен заместник министърът на земеделието Янко Иванов и  уточни, че въпросът се разглежда тези дни.

Самите пчелари също провеждат обучения. С особено усърдие и любов към децата го прави Димитър Костадинов, заместник председател на Асоциацията на био пчеларите.

Много и разнообразни са продуктите , в които се открива медът,  Стоян Стоянов е производител от Бургас ,два пъти е носител на приза Най-успешен млад пчелар, кошерите му стигат до 300 и още интересно  и полезно с мед.  Медът е и част от много рецепти на природната медицина , Димитър Костадинов ни казва тези, които сам е изпробвал. Можете да ги чуете в звуковия файл.

Стотици рисунки пристигнаха в Плевен за участие в детския конкурс "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие", най-добрите ще бъдат наградени днес, но надеждата е  всички да са разбрали колко е полезен медът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!