Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 жертви на коронавируса в Китай

| обновено на 09.02.20 в 16:45
Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на коронавируса в континентален Китай достигна 811, само вчера бяха регистрирани 89 смъртни случая, предадоха световните информационни агенции, цитирайки националната здравна комисия.

Вчера бяха потвърдени и 2656 нови случая на зараза с коронавируса. С това броят на заразените достигна 37 198, отбелязва БТА.

81 от загиналите са жители на провинция Хубей, където е епицентърът на заразата. 780 от загиналите бяха жители на провинцията, където има общо 27 100 заразени.

С това броят на жертвите на новия коронавирус надхвърли броя на жертвите на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г.

В събота бе съобщено, че първият японец, който се заразил от коронавирус на територията на страната, е изписан от болницата.

60-годишният шофьор на туристически автобус, който бе приет в болница в края на януари в префектура Нара, е преминал курс на лечение и благополучно е изписан. Това бе първият случай на територията на Япония, при който предаването на болестта е станало от човек на човек - шофьорът е возил туристи от китайския град Ухан, столица на Хубей.

В момента на територията на Япония са установени 89 случая на заразени с коронавирус, включително 64 пътници на круизния кораб „Даймънд принсес“, който е под двуседмична карантина в пристанището Йокохама.

Китайското министерство на финансите съобщи днес, че до момента властите са вложили над 10 милиарда долара за борба с епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Министерството ще разпредели средствата, за да гарантира, че всички в Китай могат да си позволят да им бъде поставена диагноза и да им бъде назначено лечение, посочва ведомството в съобщение на сайта си.

Парите ще бъдат използвани и за да се гарантира, че усилията на всички региони в борбата срещу вируса не са спъвани от финансови затруднения, допълни министерството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна