Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите „Оскар“

Съперниците в тазгодишните награди "Оскар".
Снимка: БТА

Днес в Холивуд ще се проведе 92-ата церемония по връчване на престижните филмови награди „Оскар“, в които основни претенденти за отличията са „Жокера“ на Тод Филипс, „1917“ на Сам Мендес, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино и южнокорейският „Паразит".

Ще успее ли „Паразит“ да спечели на Южна Корея първия ѝ „Оскар“? Ще може ли Лора Дърн да грабне първата статуетка в семейството си? АФП представя любопитни факти преди церемонията.

„Паразит“ вече влезе в историята като първия южнокорейски филм, номиниран за най-добра международна лента, както и за най-добър филм и за най-добър директор.

Мрачният комедиен трилър може да стане първата продукция, която да спечели „Оскар“ за най-добра лента, която не е на английски език.

Лора Дърн е номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за „Брачна история“. Тя е потомствена актриса – баща ѝ Брус Дърн е бил номиниран два пъти за „Оскар“, а майка ѝ Даян Лад – общо 3 пъти – веднъж заедно с Лора през 1992 г. за един и същи филм.

Лора Дърн                     Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но засега само Лора има шансове реално да получи отличието.

До днес единственият носител на „Оскар“, чиито родители също са получавали наградата, е Лайза Минели. Майка ѝ Джуди Гарланд получава специална награда през 1940 г. след излизането на „Магьосникът от Оз“. А баща ѝ Винсънт Минели бе обявен за най-добър режисьор през 1959 г. за филма си „Джиджи“/

Лайза Минели има „Оскар“ за най-добра актриса за „Кабаре“ от 1973 г.

„Тежка награда“

Статуетката е от бронз, но е позлатена с 24-каратово злато. Тя е висока 34 см и тежи 3,8 кг.

Изработването на 50 статуетки отнема три месеца. Над 3140 са раздадени от 1929 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени