Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокорейски триумф на 92-рите награди „Оскар“

Бонг Джуун-Хоу и част от екипа на филма „Паразит“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бонг Джуун-Хоу и неговият „Паразит“ влязоха в историята на наградите „Оскар“. Южнокорейският режисьор и неговата сатира се наредиха сред най-големите имена на световното кино, при това като победители. На 92-рата церемония на Американските филмови награди в Долби Тиатър в Холивуд те спечелиха цели четири „Оскар“-а – за „най-добър оригинален сценарий“, „най-добър чуждоезичен филм“, „най-добър режисьор“ и големия приз – „най-добър филм“.

До последно „Оскар“-ите изглеждаха ясни. Всички очакваха големият победител на 92-рите награди да бъде шедьоварът на Сам Мендес „1917“. Академията обаче реши друго. Поне що се отнася за филма на годината.

В останалите категории може да се каже, че нямаше изненади. След като спечели „Златен глобус“ и „Бафта“, Хоакин Финикс получи своя първи „Оскар“ за ролята си на Артър Флек в „Жокера“. Рене Зелуегър, която изигра „Джуди“, беше отличена за главна женска роля. Брат Пит също си тръгна с „Оскар“. Той получи първата си златна статуетка за ролята на Клиф Буут във филма на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд“. Лора Дърн пък получи награда за „най-добра поддържаща женска роля“ за „Брачна история“. Призът бележи първи „Оскар“ за Дърн, както и първа актьорска награда в тази категория за платформата „Нетфликс“.

92-рите награди „Оскар“ отличиха още филмови знаменитости. Отново нямаше водещ, но имаше изказвания и изпълнения, като това на Еминем, за които дълго ще се говори. За тях можете да прочетете навсякъде в интернет. Това, което можете да откриете тук обаче, е представите на киножурналистите Владислав Апостолов и Леда Гочева за това как трябваше да преминат „Оскар“-ите тази година. Чуйте ги в звуковия файл!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна