Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петя Димова, невролог:

Болните от епилепсия страдат от стигматизация, липсват важни лекарства

Доц. Петя Димова
Снимка: rilski.com

В Световния ден за борба с епилепсията, който отбелязваме днес, специалисти и пациентски организации алармират за липса на медикаменти, необходими за лечението на пациентите и при спешни случаи. Става дума за евтини и утвърдени от десетилетия лекарства, които нямат аналог, обясни пред Радио София неврологът доц. Петя Димова от УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“, председател на Дружеството против епилепсия.

Сериозен проблем пред децата с епилепсия е и затрудненият достъп до детски градини и учебни заведения, заради непознаването на проблема от страна на педагозите. Има и работодатели, които отказват да назначат работници и служители заради диагнозата.

В България няма статистика за точния брой на болните от епилепсия - според специалистите, те са около 50 хиляди, като повечето са деца. Заболяването обаче все още се стигматизира, посочи още доц. Димова.

Много специалисти не провеждат ядрено-магнитен резонанс при съмнение за епилепсия, заради това, че трябва да изпратят запитване до НЗОК.

Неврологът посочи още, че въпреки че у нас от над 10 години се извършват операции, с които се постига пълен контрол над епилептичните пристъпи, които се покриват от НЗОК, много от лекарите не насочват пациентите за интервенцията.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!