Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 февруари - Международен ден за безопасен интернет

| обновено на 11.02.20 в 15:47
Снимка: БГНЕС

11 февруари е Международен ден за безопасен интернет. В България се отбелязва от Националния център за безопасен интернет заедно с над 50 деца и млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център "Музейко" в София.

По традиция бяха наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет "Киберскаут". Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив. Киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и ученици от софийски училища - партньори на Центъра обсъдиха препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

Развиването на критично мислене у децата и комуникацията с възрастните са нещата, на които най-много се набляга в обученията, организирани от Националния център за безопасен интернет. В тийнейджърската възраст е все по-трудно родителите да упражняват контрол, а съдържанието, което качват младежите в интернет може да е повод за злоупотреби.

Експертът Антоанета Василева даде пред Радио София редица полезни съвет за родители с оглед опазване сигурността на децата им във виртуалния свят.

Днес започва и кампанията "Дни на медийната грамотност" на "Коалицията за медийна грамотност", която се организира за трета поредна година. Кампанията започва с обучение за учители и приключват с хакатон за ученически проекти на 28-29 март в иновативния хъб "Резонатор". 

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. В България Центърът за безопасен интернет отбелязва деня от 2007 г. като израз на загрижеността си за безопасността на децата в дигиталния свят под мотото "Заедно за по-добър интернет".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!