Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината германци очакват до 10 години "Алтернатива за Германия" да влезе в управлението

Съпредседателят на "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен по време на конгреса на партията през декември 2019 в Брауншвайг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

48% от немските граждани очаква крайно дясната „Алтернатива за Германия” (AfD) в рамките на следващите 10 години да влезе във федералното правителство или в провинциалните правителства, показва проучване, цитирано от ДПА.

Само 29% от участниците смятат, че „Алтернатива за Германия” няма да бъде част от правителството до 2030 г., сочат резултатите от проведената от платформата YouGov проучване.

Около една четвърт от германците заявяват, че участието на партията на държавно ниво не би представлявало проблем. За 19 % не би било проблем, ако „Алтернатива за Германия” е част от управляваща коалиция на провинциално ниво.

Около 59% отхвърлят категорично възможността за участие на партията в управлението.

Проучването е направено след шоковите избори за премиер на източната провинция щат Тюрингия, при които с помощта на „Алтернатива за Германия” за министър-председател бе избран Томас Кеммерих. Това доведе до вълна от обществено недоволство и протести.

Изборът на Кеммерих стана възможен благодарение "Алтернатива за Германия", която подкрепи кандидатурата му. Приетите от Кеммерих подкрепа възмути както левите партии, така и мнозина от собствения му дясноцентристки лагер. Германският канцлер Ангела Меркел определи избора му за „непростим”. Политикът от малката про-бизнес ориентирана Свободна демократическа партия още на следващия ден след избирането си обяви, че се оттегля от поста.

Повече от половината участници в проучването заявяват, че скандалът в Тюрингия е разрушил доверието им в демокрацията. Около 34 % от анкетираните смятат, че „Алтернатива за Германия” е основния печеливш от събитията в Тюрингия.

YouGov е направил онлайн проучването сред 2074 души на възраст над 18 години преди Анегрет Крамп-Каренбауер да обяви решението си, че няма да се кандидатира за канцлер на на следващите избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени