Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическата активност предпазва от претоварване на шийните прешлени

Снимка: БГНЕС

Непрестанното използване на мобилните устройства и неестествената позиция на тялото, при която вратът е напрегнат и леко изнесен напред, през последните години създаде нов синдром - на „пишещия врат“.  Според лекарите това води до претоварване на шийните прешлени. За синдрома на "пишещия врат" съобщават предимно кинезитерапевтите.

"В повечето случаи става дума не за ползването на мобилните телефони толкова, колкото за използването на пишещата функция на тези телефони, защото точно, когато пишем съобщения или чатове тогава заемаме тази стойка леко приведени напред, което води до претоварване съответно на отделните структури на гръбначния стълб, като се започне със самите прешлени и ставичките между тях, дисковете между тях и самите мускули, връзки, които се претоварват от продължително стоене в една определена позиция",каза д-р Асен Джеров, главен асистент, ортопед, травматолог в Специализираната болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в квартал Горна Баня.

Според д-р Асен Джеров при прекомерното натоварване на шията могат да се появят шипове, но в по-късна възраст.

"Появата на шиповете се дължи основно на износване на хрущяла на ставичките в гръбначния стълб. Това става при прекомерно натоварване и използване на шията, тъй като тя не е толкова натоварена част от гръбначния стълб, защото реално поддържа човешката глава само. Но тъй като тя е много подвижен сегмент от човешкото тяло затова се получават тези износвания на хрущяла, които водят вече понякога до образуване на шиповете. Грешна е представата, че шипът боли, боли износването на ставата примерно", допълни специалистът.

Профилактиката и предпазването от износването на ставите включва много добра физическа активност, плуване, гимнастика.

"Единствената профилактика, която може да се прави, това е поддържането на една оптимална мускулатура на гръбначния стълб най-вече и на шията разбира се, която да може да си извършва функцията на естествен корсет на човешкото тяло и тогава тези разговори, които обикновено не са и чак толкова дълги по телефоните едва ли ще ни предизвикат проблеми с гръбначния стълб. Единственото нещо е поддържането на една добра мускулатура“, подчерта д-р Асен Джеров.

Подобряването на физическата култура на българина е много важно за намаляване на дегенеративните заболявания, които са свързани с претоварване, износване и понякога инвалидизация в напредналите фази.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!