Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учени: Храната е по-вкусна, когато се яде с ръце

Храната е по-вкусна, когато се яде с ръце, но така хората ядат повече, предупреждават специалисти, цитирани от „Нюзру“.

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка, още преди храната да попадне в устата, отбелязва „Дейли мейл“. Но това се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

Университетът „Стивънс“ в Ню Йорк е доказал това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.

„Ефектът е интересен.Двете групи явно не обработват информацията по същия начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана“, казва ръководителката на проучването – българката доц. Адриана Маджаров.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от