Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто и злото в непредсказуем баланс в класиката на Лукяненко „Нощен патрул“

Снимка: Сиела

Един от майсторите на руската фантастика - Сергей Лукяненко, отново застава под прожекторите на българската книжна сцена с класическото си произведение „Нощен патрул“.

Вечната битка между Тъмнината и Светлината продължава между панелните блокове и в метростанциите на столицата на Русия - Москва. Има замесени вампири и върколаци, магьосници и вещици с огромна сила и едно древно пророчество, което ще промени бъдещето на света.

Всъщност, границите между доброто и злото понякога не са толкова ясно определени и понякога, в името на доброто, се вършат злодеяния.

Програмистът Антон Городецки е герой на Лукяненко отпреди около 20 години, но е познат и на кинолюбителите. За ролята Тимур Бекмамбетов се спира на чаровния Константин Хабенски. Филмът беше разпространен в България със заглавието „Нощна стража“ (световна премиера – през лятото на 2004 г.), а след това имаше и продължение.

Според Антон Биров от влога „С книги под завивките“ - един от най-големите плюсове на Лукяненко е, че успява да те убеди в достоверността на историята, най-вече чрез реалистичните персонажи.

През последните години фантазията на писателите не може да смогне на развитието на технологиите. Това и обяснява бума на фентъзито за сметка на научната фантастика, смята Биров:

Може би е време да преоткрием старите фантасти. Те са имали по-дългосрочен поглед в бъдещето. Ние не се интересуваме толкова от предсказанията на някой писател, защото живеем бъдещето днес.
Може би човечеството няма потребност да гледа към звездите и бъдещето, а от нещо, което да го върне към корените му.

По думите на Биров в „Нощен патрул“ героите сякаш постоянно играят на шах и не може да излезе победител. А в повечето игри, книги и филми победителят е предсказуем… Главният герой неслучайно обяснява, че не може да се прави много добро, защото ще му бъде отговорено с реципрочното зло.

Чуйте още от влогъра в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна