Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг призова за край на офанзивата на Асад в Идлиб

НАТО иска разширяване на тренировъчната си мисия в Ирак

| обновено на 11.02.20 в 18:47
Американски войник охранява посолството на САЩ в Ирак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО обмисля разширяване на тренировъчната си мисия в Ирак, за да облекчи ръководената от САЩ коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава“, предаде Ройтерс.

Пактът и коалицията има небойни „тренировъчни и съветнически“ мисии, които имат за цел да развият иракските сили за сигурност, но и двете са преустановени заради опасения за регионалната стабилност, след като американски дрон уби висш ирански генерал в Багдад на 3 януари.

След убийството президентът Доналд Тръмп призова НАТО да положи повече усилия в Близкия изток, без да уточнява какво точно има предвид.

Министрите на отбраната на НАТО, включително шефа на Пентагона Марк Еспър ще обсъдят възможности за небойни мисии в региона на двудневна среща в Брюксел, започваща в сряда, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Обсъждаме как още НАТО може да направи“, каза той пред репортери, допълвайки, че пактът на първо място ще се стреми да възстанови обученията с благословията на иракското правителство.

Посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън заяви, че алиансът ще потърси съвети как да засили мисията си, но не даде детайли.

Създадена в Багдад през октомври 2018 г. тренировъчната мисия на НАТО в Ирак наброява 500 души персонал.

Според дипломати тя може да се увеличи до 2000 души благодарение на прехвърляне на военнослужещи от коалицията срещу джихадистите.


Йенс Столтенберг даде пресконференция преди утрешната среща на военните министри на НАТО.

Столтенберг призова днес и за спиране на атаките на сирийския режим срещу провинция Идлиб.

„Много съм загрижен за ситуацията в Идлиб. Видяхме ужасяващи атаки срещу цивилното население и стотици хиляди отново бяха принудени да бягат. Видяхме и обстрел на цивилни. Ние осъждаме това и призоваваме Асад и Русия, която подкрепя неговия режим, да спрат тези нападения, да спазват международното право и да окажат цялостна подкрепа на ООН за намирането на мирно решение. И това е неотложно, защото хората страдат и в този момент, в който ние с вас разговаряме“, каза генералният секретар на пакта.

Столтенберг допълни, че очаква въпросът да бъде разгледан на предстоящата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Петима турски военнослужещи загинаха и петима бяха ранени при атака на турски наблюдателен пост в провинцията.

От своя страна Москва призова за спиране на всички атаки срещу руските и сирийски сили в провинция Идлиб, а турският президент Реджеп Таийп Ердоган заплаши с плащането на тежка цена отговорните за нападението срещу турски военни.

По-късно тази вечер се очаква руският президент Владимир Путин да обсъди ситуацията в Сирия с турския си колега Ердоган в телефонен разговор. Това съобщи ТАСС като цитира Кремъл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна