Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Националната библиотека със специализиран кът за хора с увреждания

Снимка: БТА

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ откри днес специализиран кът за хора с увреждания. Проектът е финансиран от Агенцията за хора с увреждания и е на стойност 20 000 лева.

През последните три години библиотеката беше превърната в достъпно място с монтирането на специален асансьор и адаптирани тоалетни.

Доц. Красимира Александрова, директор на библиотеката:

„Вече имаме добра среда, в която хората със специфични потребности могат да пребивават в Националната библиотека. Ние сме една от институциите с най-успешни и най-много проекти в тази посока“.

Директорът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски:

„Това е поредният етап от това да превърнем светилището на българската култура в напълно адаптирано място“.

Специализираният кът е до входа, който е оборудван с рампа и с мобилен стълбищен подемник. Има две работни места с ергономични столове и бюра. Има специализирана камера, която прави снимки, които се изпращат към компютъра и специализираният софтуер ги превръща в звук за хората със зрителни увреждания.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

В Националната библиотека беше представен специализиран кът за хора със специфични нужди и потребности. Проектът е финансиран от Агенцията за хората с увреждания.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от