Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ и "Подкрепа" с обща позиция по казуса за цените на индустриалния ток

Снимка: БГНЕС

Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност.  Това се казва в обща позиция на синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа", след поисканите от бизнеса оставки в системата, заради високата цена на промишления токПозицията е изпратена до премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката, Теменужка Петкова.

На твърденията на бизнеса, че плаща най-скъпия ток в Европейския съюз през януари, двата синдиката възразяват, че пълната цена на електроенергията за индустрията от 82 евро за мегаватчас през 2018 година поставя България на 20-то място сред страните - членки.

Освен това, смятат синдикатите, е важно да се знае, че благодарение на балансирания подход за миксиране на електроенергията, основно от централите в състава на Българския енергиен холдинг, се постига ниската цена за битовите потребители у нас. Затова ТЕЦ „Марица -изток 2“ ангажира основния си капацитет за регулирания пазар, а не на свободния, се казва в позицията.

Това беше електроцентралата, срещу чието държавно подпомагане реагираха работодателите преди дни, а вчера предупредиха и за радикални действия и искане на оставки на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и енергийната борса.

Според КНСБ и „Подкрепа“ това е много сериозна атака, която засяга и националната сигурност. В името на обективността двата синдиката настояват за запазването на експертния диалог по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени