Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Скандалите в енергетиката не са нещо ново

Евгений Кънев
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Истината е, че скандалите и сътресенията в енергетиката не са нещо ново“, каза пред БНР икономистът Евгений Кънев за актуалните проблеми в енергийния сектор и допълни:

“Бих казал, че те съпътстват дори целия преход, макар и последните години по-ясно да се заявяват, след като липсата на реформи в този сектор си казва влиянието или поне недовършени реформи. Защото наистина са направили нещо по отношение на либерализацията на пазара. Но държавното присъствие в енергетиката е най-силно в този сектор за целия преход“.

Каква е ролята на държавата

“Ролята на държавата от една страна е като производител на енергия, от друга страна през НЕК да влияе в разпределението. От друга страна има и държавни предприятия, които са консуматори. Освен това и регулаторът, макар и независим, също е под държавно влияние – виждаме, че държавата е навсякъде. Което позволява всъщност при оказване на политически натиск някъде да има прокарване на определени интереси през държавата“, коментира Кънев в предаването "Преди всички".

“ТЕЦ Марица изток 2“ е разковничето през голяма част от времето, каза още той:

“Там неефективността, с която работи тази централа и политическите игри със студения резерв, както и липсата на всякакви реформи, които към днешна дата поставят централата в изключително тежко положение. И от една страна тя е неефективна и произвежда скъп ток, от друга това още повече се затлачва с това, че трябва да плаща и за емисиите, които излъчва“.

Какво може да се направи

“Това е проблемът - че вместо да се вземат мерки предвид и новата климатична ситуация, която имаме в Европа със “зелената сделка“ в момента се взема решение точно на обратното“, коментира още Кънев и допълни:

“Има много възможности за използването на “ТЕЦ Марица изток 2“ и с намалена употреба или без въглища“.

Може ли да се направи при запазване на работещите в централата

“Това наистина е голям проблем, защото казвате, че в държавата навсякъде е така, но все пак има значение каква е държавата. Когато има значение какви хора управляват и дали работят в законодателна рамка или под политическо давление – винаги има огромно значение. Както казах тази централа винаги е била в джоба на политиците и всъщност е отнасяла голяма част от грешките в техните решения.

Защо Домусчиев и неговата асоциация са толкова активни и защо Ковачки дава обяснение

“Аз не съм в течение на конкретните политически и олигархични войни. Но е ясно, че от една страна работодателите не могат да търпят положение, когато трябва да купуват едни от най-високите енергии в Европа, защото последните няколко дни беше така. От друга страна обяснението е, че всъщност точно “ТЕЦ Марица изток 2“, която е основен производител, произвежда също скъпа енергия. И не случайно България е вносител на електроенергия за пръв път от доста време и причината за това е, че ние не развихме нашата ВЕИ индустрия. Всички наши съседи, за които смятахме, че никога няма да имат достатъчно мощности и ние ще изнасяме за тях, развиха своята ВЕИ индустрия“, каза още той.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Евгений Кънев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени