Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече българи искат да учат в Русия

В конферентната зала на Руския културно-информационен център ще се състои презентация за безплатно образование в Русия. Увеличават се и българите, които са избрали Русия за да продължат образованието си. Ако през 2013 г. квотата а българските студенти е била 50 души, то през 2019 г. квотата е вече за 225 души. Всяка година броят на желаещите да се обучават в Русия превишава квотата. 

“Русия е известна със своите силни научни и академични школи в областта на физико-математическите, естествените, инженерните и хуманитарните науки”, обяснява Стефан Щерев от Отдел "Образование" на Руския културно-информационен център.

Изискванията за безплатно образование в Русия са лесни, единственото, което трябва да направи кандидатът е да бъде набавен списък от документи - копие на паспорта, който трябва да бъде валиден не по-малко от 19 месеца, след датата на началото на обучението на кандидата, копие на документите за образование и квалификация, което съответства на средно-професионално или висше образование, медицинско (като за работа в България) и справка за отсъствие на ХИВ и СПИН.
Сроковете за кандидатстване тази година са до 31 март.

Нивото на владеене на руски език е препоръчително да бъде Б1 или Б2, но това не ограничава кандидата, който не владее руски език, защото програмата е предназначена и за хора, които не владеят езика. Тези кандидати ще разполагат с една година допълнително изучаване само на руски език, след което ще продължат обучението по специалността си.

Чуйте още от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна