Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

| обновено на 12.02.20 в 17:53
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При нови атаки срещу турски войници или наблюдателни постове в Идлиб, Анкара може да удари позиции на сирийската армия навсякъде. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара.

В пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието Ердоган беше категоричен:

„Дори при най-незначително раняване на наши войници в Идлиб или на друго място заявявам, че от сега нататък ще удряме силите на режима където и да било, независимо от границите от меморандума от Сочи!“

Той отново настоя до края на февруари сирийските части да се изтеглят зад линиите на турските контролни постове в област Идлиб. 

Ердоган подчерта, че дадените обещания и споразумението от Сочи не се спазват и посочва отговорните за това според него:

„В Идлиб сирийският режим, както и руските сили и подкрепяните от Иран бойци, непрекъснато нападат цивилни и извършват кръвопролития“.

Поради това турският държавен глава заплаши, че сирийските самолети, които бомбардират Идлиб, вече няма да летят толкова свободно.

Турска делегация ще посети Москва в следващите дни за разговори във връзка със ситуацията в северозападната сирийска област, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Анкара и Москва продължават да работят заедно за осигуряване на трайно примирие, каза Чавушоглу на пресконференция в албанската столица Тирана.

Съединените щати стоят до съюзника си Турция. Така говорителят на турското външно министерство Хами Аксой обобщи резултатите от продължилата около 1,5 часа среща между заместник-министъра Седат Йонал и американския специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри.

Контактите между Анкара и Москва по отношение на Сирия ще продължат. Това стана ясно след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин с турския държавен глава Реджеп ЕрдоганВ прессъобщението на Кремъл се посочва, че лидерите са поставили ударение върху прилагане на споразуменията между двете страни за Сирия.

Междувременно продължава съсредоточаването на турски армейски части край турско-сирийската граница.

Същевременно сирийското правителство отхвърли всякакво присъствие на турски войски на територията на страната. По-рано Дамаск си върна контрола върху ключовата магистрала Дамаск-Алепо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна