Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът пита защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в МС

| обновено на 12.02.20 в 18:48
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът направи първи коментар, след като главният прокурор възложи на ДАНС проверка на целия приватизационен процес в България.

Държавният глава попита защо главният прокурор Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерския съвет, където се харчат държавните средства.

Коментирайки темата със записа, направен от ДАНС, в който се чува глас, за който се смята, че е на президента, Румен Радев подчерта, че проблемът не бил в атаката срещу държавния глава, а в начина, по който се управлява държавата, в контрола и използването на службите. Попита и каква е връзката между премиер и главен прокурор:

"Кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата? Това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет и функционално директно на министър-председателя. Чак след ДАНС, тогава идва прокуратурата, която между другото също бърза да развее СРС-ата в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес".

Покрай "епичната борба с контрабандата премиерът постепенно си е присвоил правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС", допълни Радев:

"И покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хазарта".

Радев пита дали Борисов е знаел, че негови подчинени разработват президента

Румен Радев коментира и оповестените от държавното обвинение СРС-та, направени от ДАНС - не по искане на прокурор. В тях се чува глас, за който се смята, че е на президента.

Президентът припомня, че ДАНС е пряко подчинена на Министерски съвет и на премиера и попита:

„Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона, и ако го е знаел защо е допуснал закононарушението. Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“.

Прокуратурата е огласила записите от СРС-тата в нарушение на закона, смята Радев.

„Явно в нечий интерес. Как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, хазарта“, каза президентът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна