Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът предупреди за очаквана криза в образованието

Президентът Румен Радев говори на дискусия в Лесотехническия университет в София.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев предупреди за криза в образованието в бъдеще.

На дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София държавният глава подчерта, че образованието трябва да стане стратегически национален приоритет.

„Ако водната криза в Перник олицетворява провал в този сектор, то резултатите от международния тест PISA за деветокласници имат същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефекта от това, което става в образованието, ще носим последствията си след години напред“, каза той.

Пред студентите и преподавателите президентът постави и проблема с контрола върху боклука, който се внася в България.

„Това, което става в ТЕЦ „Бобов дол“, очевидно вреди на здравето на хората. Горят се вредни отпадъци, безогледно са внасяни досега без никакъв контрол. Кой е отговорен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции? Това е пробив и то огромен в начина на управление на държавата“, каза държавният глава.


Държавният глава посочи, че не трябва да се допуска България да се превръща единствено в консуматор на нови технологии. Според Румен Радев Зелената сделка на ЕС ще очертае ново разделение между държавите - едни ще усвояват финансови програми, за да разработват съвременни екологични технологии, а на други ще се дава финансиране единствено, за да извършат своята трансформация към неутрална икономика.

„Ако ние не се намесим в процеса и нямаме амбицията да развиваме съвместно с наши партньори тези технологии, ние ще се затвърдим като периферна държава в ЕС“, беше категоричен държавният глава. Румен Радев отново призова качественото образование да се признае и утвърждава като стратегически национален приоритет, включително и със съответното финансиране, за да може и във висшето образование и в средните училища студентите и учениците да придобиват и знания, и умения, с които да участват пълноценно в изграждането икономика с висока добавена стойност у нас".

По думите на президента, т. нар. Зелена сделка на Европейския съюз, която си поставя амбициозната цел за постигане на климатично неутрална икономика, все повече ще определя бъдещето на Европа. Не е въпросът само да развием такава икономика, но и как ще се промени начинът на мислене на хората, на производство на енергия и нейното консумиране, как ще оползотворяваме всички ресурси около нас, посочи Радев. 

„От вас се очаква да задавате темпото и посоката на тези промени. От вас зависи и дали България ще има  висока национална амбиция да се развива като държава с екологичен фокус, да развива устойчиви екосистеми“



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени