Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоматолози: Докато има монопол на НЗОК, зъболечението ще е недофинансирано и недостъпно

Снимка: Ани Петрова, БНР

От Сдружението на българските зъболекари алармираха пред обществото, че докато има монопол на Здравната каса и не се създадат допълнителни здравни фондове, конкурентни на Здравната каса, стоматологичната услуга ще остане недофинансирана и недостъпна за част от населението. 

Като алтернатива на Българския зъболекарски съюз - така се определят членуващите от 20 години зъболекари в Сдружението на българските зъболекари. Според  д-р Анатолий Кънев - член на УС на Сдружението, Националната здравноосигурителна каса трябва да се демонополизира, за да има развитие на стоматологичната услуга у нас:

"Когато има монопол, който ограничава - целият наш вътрешен продукт (БВП - бел.ред.) отива в Министерство на икономиката и то разпределя за стоматологията 167 млн. лв. за 2019-а година. Има ли монопол - дори от тези малко пари има неусвоени 2 млн. лв. през 2019-а. НЗОК плаща на възрастен 105 лева, а на дете - 200 лева".

Ако има демонополизация и наличие на много здравни фондове, качеството на услугата, достъпът до нея ще е по-добро, смята и дългогодишният зъболекар д-р Димитър Кътев от Враца. Той посочи и още един проблем, за който той смята, че умишлено е неразрешен - няма реално остойностяване на зъболекарската услуга, в това число колко струва трудът, консумативите, лечението.

И за още един проблем алармираха от Сдружението на българските зъболекари - по Здравна каса няма заложена профилактика на стоматологичното здраве. Д-р Димитър Кътев поясни:

"Да започнем от профилактиката на децата. Има ли профилактика - всичко се оправя".

От Сдружението обясниха, че монопол има в самата съсловна организация на зъболекарите и че, ако се даде възможност да се създаде Камара на зъболекарите, колегите им ще имат възможност за избор къде да членуват.

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!