Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК: Коронавирусът ще намали търсенето на петрол през 2020 година

В сряда ОПЕК понижи прогнозата си за глобалния растеж при търсенето на петрол през тази година, визирайки епидемията от коронавирус в Китай, и заяви, че добивите на картела са спаднали рязко през януари с оглед спазването на новото споразумение за ограничаване на доставките.

В редовния си ежемесечен доклад ОПЕК заяви, че през 2020 година очаква забавяне на растежа при търсенето на важната енергийна суровината до 990 хил. барела на ден, което е с 230 хил. барела по-малко, отколкото предишна прогноза, което предполага осреднено дневно потребление от 100,73 млн. барела.

Само в рамките на първото тримесечие ОПЕК очаква растежът при глобалното потребление на петрол да се забави с цели 440 хил. барела на ден. Петролният картел отбеляза, че епидемията от коронавирус увеличава несигурността на петролните пазари през настоящата година, които пазари могат се окажат изправени през второто тримесечие пред излишък от 570 хил. барела дневно.

"Ясно е, че продължаващите развития в Китай изискват непрекъснат мониторинг и оценка, за да се прецени влиянието на вирусната епидемия върху петролния пазар през 2020 година", посочи ОПЕК.

Подобна низходяща ревизия направи ден по-рано и Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA).

В същото време ОПЕК посочи, че търсенето на добивания от картела петрол през настоящата година ще бъде средно около 29,3 млн. барела на ден, което е с 200 хил. барела под предишната прогноза за 29,5 млн. барела.

През януари страните членки на ОПЕК намалиха петролните доставки с цели 509 хил. барела на ден до 28,86 млн. барела поради проблеми с петролното производство в Либия, както и поради умишлени съкращения, след като форматът "ОПЕК +", включващ и Русия, намали от 1-ви януари съвместните добиви с общо 1,7 млн. барела, или с 500 хил. барела повече, отколкото договорените за 2019-а година съкращения от 1,2 млн. барела на ден.

През миналата седмица техническата група от експерти, които съветват "ОПЕК +", предложи допълнително съкращаване с около 600 хил. барела на ден, но водещите производители, и по-специално Русия, продължават да обмислят това предложение преди следващата официална среща в този формат, която е планирана за 5-и и 6-и март.

Представеният в сряда месечният доклад на ОПЕК може да подсили очакванията за още по-голямо по размер ограничаване на петролните доставки от страна на картела, за да се компенсира по-слабото търсене на важната енергийна суровина и да се ограничи рязкото поевтиняване на петрола с над 15% от началото на годината насам.

Междувременно петролните фючърси поскъпват по време на търговията в сряда с над 2% на фона на инвеститорския риск апетит на световните борси и надеждите, че по-малкият ежедневен брой на заболели от коронавирус в Китай предполага скорошен пик на вирусната епидемия.

Фючърсите на петрол Брент с доставка през април нараства с 2,7% към 55,50 долара за барел, след като в понеделник удариха едногодишно ценово дъно около 53,50 долара, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март - с 2,4% към 51,15 долара за барел, отскачайки от едногодишното дъно около 49,30 долара от 4-ти февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна