Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Близо 3 млн. лева са дадени за ремонти и оборудване на психиатриите през 2019-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата година здравното министерство е предоставило близо 3 милиона лева за ремонти и оборудване на държавни психиатрични болници и отделения в страната. Това съобщиха от ведомството след запитване на „Хоризонт“ за състоянието на местата за психиатрична грижа.

Държавната политика в областта на психиатричната помощ и грижа е непоследователна и съответно неефективна, заяви преди дни в предаването „Хоризонт до обед“ бившият национален консултант по психиатрия професор Дроздстой Стоянов:

„Политиката на правителството в сектора напомня гасене на пожари и това гасене на пожари не води до устойчиви политики и устойчиви стратегически ангажименти“.

През миналата година е стартирал процесът за подобряване на материално-техническата база в 10 от 12-те държавни психиатрични болници, в Столичния център за психично здраве и в 14 от 16-те отделения към различни болници в страната, съобщиха от здравното министерство.

Всички лечебни заведения са в процес на усвояване на получените средства, а болниците в Кюстендил, Монтана и столичната „Свети Наум“ са приключили с ремонтите.

До края на месеца лечебните заведения имат срок да предоставят на Министерството на здравеопазването исканията си за финансиране на необходимите ремонтни дейности и апаратура за настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!