Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници на протест срещу готвените промени в Закона за ядрената енергия

| обновено на 13.02.20 в 13:43
Природозащитници протестират пред Народното събрание в защита на реките.
Снимка: БТА

Незаконните водноелектрически централи, изградени на територията на страната, да бъдат разрушени, както и да не се допускат строежи на нови мощности. За това призоваха природозащитници, които се събраха на протест пред Народното събрание. Недоволството им е срещу готвените поправки в Закона за безопасното използване на ядрена енергия.

Според еколозите поправките позволяват строежи на водноелектрически централи в защитените зони от екомрежата “Натура 2000“, пренебрегвайки действащите забрани.

Със  скандирания "Мафия" еколозите призоваха да не се премахват ограниченията от 2010 година, които забраняват да се черпи вода за ток в защитени зони или места, предназначени за отдих. Димитър Куманов и Андрей Ковачев коментират:

"Няма риби вече, няма живот в тези реки, има някакви сухи вади като в Сахара и това ние го наричаме река. Заради водно-електрически централи водопади, природни забележителности, които се посещават от организирани групи, отиват, няма водопад, защото водопада е с тръби".

Поправките ще размразят десетки проекти за изграждане на ВЕЦ-ове в защитени зони, алармира  Вера Стайска.

"Първо да узаконят незаконни водохващания, които са построени от 2010 година досега и ако то се приеме ще могат да се случат още стотици. Валери Симеонов предлага тези разрешителни стари от преди 2010 година отново да влязат в сила".


Искането за либерализирането на режим идва в момент, в който страната има проблем с европейската комисия заради екологичното си законодателство и съсипването на околната среда:

"При всички положения ще има наказателна процедура и освен това, че държавата България ще плати много милиони евра глоба".

Законодателните промени допускат производственото ползване на критично недостатъчен през последните месеци природен ресурс, какъвто е водата, алармира по-рано Иван Пандъков, председател на сдружение "Балканка“.

"Колко  кризисна е ситуацията в страната с това, че редица питейни язовири биват източени в резултат на работата на малки водноелектрически централи".

Които не допринасят за енергийния баланс, защото:

"Те произвеждат под 2% от електроенергията в страната, а цената са стотици километри убити реки“.

Отмяната на рестрикциите, наложени през 2010 година, означава узаконяване на построени в разрез със закона водовземания, както и появата на нови строежи на мощности със стари разрешителни, допълни още Пандъков.

В защитените зони вече съществуват голям брой ВЕЦ-ове, които оказват вредно влияние на водите:

"Напълно пресъхнали речни корита, убити риби и всякакви други животни“, посочи той.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!