Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите бели акули обитават Средиземно море от над 3 млн. години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи бели акули се срещат в Средиземно море от по-древни времена, отколкото се смяташе досега, съобщи ЮПИ.

Резултатите от ново изследване сочат, че видът живее в Средиземно море от 3,2 милиона години. За да хвърлят светлина върху еволюционния произход на тези хищници, учени от университета в Болоня използвали математически модели. С тях била анализирана ДНК от средиземноморски бели акули, които поделят повече гени с посестримите си в Тихия океан, отколкото с роднините си в Атлантическия океан. "Белите акули в Средиземно море притежават съвсем малко генетично многообразие - заяви Агостино Леоне от екипа. - Това навежда на мисълта, че става въпрос за малка и застрашена от изчезване група акули."

Ако оставим настрана белите акули, подхранвалите въображението на хората хищници са малко. Но докато броят на големите бели акули другаде по света се увеличи през последните няколко години, популацията им в Средиземно море намаля, а това затруднява изследването им.

С помощта на усъвършенстван метод за геномен анализ специалистите секвенирали и изследвали митохондриална ДНК от средиземноморски бели акули. "Новите данни ни позволиха да проследим биологичното многообразие на живещите в Средиземно море бели акули - поясни Леоне. - След като сравнихме различни екземпляри, заключихме, популацията на белите акули в Средиземноморието е започнала да еволюира по различен път в сравнение с другите популации акули преди 3,2 милиона години. Следователно теориите, че белите акули са колонизирали Средиземно море преди около 450 хиляди години, са грешни."

Анализът на Леоне и колегите му разкрива, че средиземноморските бели акули са по-древни, отколкото се предполагаше досега и че популацията им вероятно се е отделила от тази на живеещите в Тихия океан техни посестрими. Учените смятат, че бели акули са стигнали от Тихия океан до Средиземно море, прекосявайки Атлантическия океан преди прокопаването на Панамския канал. Атлантическият океан вероятно по-късно е бил колонизиран от бели акули, които живеели край южноафриканския бряг.

Освен че установи еволюционния произход на средиземноморските бели акули, анализът показа, че генетичното им многообразие е намаляло.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени